Krevende annerledesuker?

Et Facebookinnlegg jeg skrev etter ti dager med hjemmeskolen &co den 22.03.20:
Hjemmeskole og hjemmekontor er nytt for de fleste av oss og det krever langt mer mental energi enn «business as usual».
På jobb kan vi vanligvis koble inn autopiloten og flyte litt på rutiner og gamle vaner for å frigi overskudd til å gjøre det vi skal. Nå skal vi gjøre dobbel jobb på en ny måte.
Vi skal endre hvor vi jobber og til dels hvem vi jobber med, hvilke oppgaver vi gjør og hvordan. Den hjelp som vi vanligvis får av omgivelsene på kontoret til å fokusere og være i jobbmodus er fraværende.
Dette føles nok enda sterkere for barn som må gjøre det stedet hvor de vanligvis leker og chiller om til arbeidsplass, samtidig som de mister felleskapet i klasserommet og den direkte relasjonen med lærerne.
Det er en stor overgang fra full båndbredde til tekst på skjerm.
Mange av oss står nå midt oppe i en eller flere store endringsprosesser som krever tilpasningsevne og nye ferdigheter. Ikke rart om energien er oppbrukt før dagen er over.
Når vi endrer vaner og tilegner oss ny kompetanse, bruker vi den yngste og mest energikrevende delen av hjernen, prefrontal cortex.
Mental energi er en knapp ressurs og bør brukes fornuftig. Det er en av grunnene til at vi bør holde på det vi kan av faste rutiner og ikke ha voldsomme ambisjoner om å rydde kjelleren eller lære et nytt språk nå som vi «bare er hjemme».
Dette kan du vurdere når du har gjort annerledesdagene til ny normal, ved å etablere nye vaner og rutiner. Disse styres heldigvis av en eldre, mindre energikrevende del av hjernen.
Men enn så lenge – vær glad for alt du faktisk får til – du gjør en kjempejobb!
🙂

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s